Kirasını ödemeyen ya da eksik ödeyen kiracının tahliye edilme usulünü düzenleyen Türk Borçlar Kanunu madde 352/2 şu şekildedir:
“(2) Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.”
Söz konusu madde uyarınca tahliye yoluna gitmek için bulunması gereken asgari şartlar aşağıda sıralanmıştır:
- Kiracı bir kira dönemi içerisinde vadesi gelen en az iki kira borcunu eksik ödemiş ya da ödememiş olmalıdır. Kiracı kira artış dönemlerinde karşılıklı bir anlaşma olmaksızın kira artışını sözleşme ya da kanuna uygun bir şekilde tam olarak yapmamışsa bu da bir ihtar sebebi olacaktır.
- Söz konusu eksik ödeme ya da yapılmayan ödemeler için kiracıya bir kira dönemi içerisinde iki haklı ihtarda bulunulmuş olmalıdır. Bu ihtarlar yazılı olmak zorundadır ve ödenmeyen borcun detayları ihtar içerisinde yer almalıdır. Söz konusu ihtarlar noterden gönderilebileceği gibi talep edilen kira alacakları için bir kira dönemi içerisinde başlatılmış olan iki tane tahliye talepli icra takibi de iki haklı ihtar koşulunun gerçekleşmiş olması için yeterlidir.
- İki haklı ihtar koşulu gerçekleştikten sonra kira dönemi bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye edilmek istenen taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açılmalıdır.
Yukarıda bahsedilmiş olan şartlar ve gereklilikler iki haklı ihtar nedeniyle tahliye için asgari şartlar olup her olay özelinde dikkat edilmesi gereken farklı hususlar bulunabilmektedir. Konu hakkında hukuki destek almak için sitemizin İletişim kısmında yer alan kanallardan bize ulaşabilirsiniz.